Fri rådgivning

Ring 0771-184 000

info@enklabegravningsbyran.se

Hur gör jag med begravningen i corona-tider?

Många anhöriga undrar om man kan ha en vanlig begravning med gäster som läget ser ut just nu.
Svaret är oftast nej. Du kan inte ha en vanlig begravning eller en minnesstund med många gäster närvarande men det finns alternativ:
Här är två exempel:

Begravning i kyrkan/kapellet/ceremonilokal

Inom en månad efter dödsfallet kan man ha begravning med kista eller urna i kyrkan eller kapellet. Bara de närmast anhöriga är på plats och för övriga gäster kan begravningsbyrån hjälpa till med att direktsända/livestreama begravningen på nätet. Det är ett bra sätt att delta på begravningen på distans.
Själva minnesstunden behöver man inte hålla i anslutning till begravningen, den kan man skjuta på tills smittorisken är borta och då bjuda in alla som vill vara med.

Begravningsceremoni med urna senare

Ett annat alternativ är att kremering görs direkt efter dödsfallet. Enligt lag har man sedan ett år på sig att begrava askan. I det fallet kan man alltså skjuta på hela begravningsceremonin tills smittorisken är över. Minnesstunden är då naturligt att hålla samtidigt i anslutning till ceremonin.
Det finns såklart för och nackdelar med båda alternativen och det är familjen som får bestämma vilket alternativ som passar bäst. Man bör också diskutera det med begravningsbyrån.

Livesänd begravning på nätet

Under mars månad har runt 50 livesända begravningar genomförts i om SBF. Orsaken är att man vill minimera antalet gäster för att förhindra smittspridning. Många pastorat har också begränsat antalet närvarande i kyrkor till ett minimum. Därför är direktsändning av ceremonin ett bra alternativ för de som vill delta på distans.
Det går till så att i samtalet med begravningsbyrån kan direktsänd begravning diskuteras. Begravningsbyrån hjälper till med allt och filmar ceremonin. De anhöriga får en länk som de själva kan distribuera till de som vill medverka vid datorn.
Ljud och bild är ofta i bästa klass men det finns kyrkor där uppkopplingen kan vara för dålig för att genomföra direktsändning. Som ett alternativ då man be begravningsbyrån filma ceremonin och lägga upp den som ett privat klipp på Youtube som bara de med exakt rätt länk kan se.

De begravningsbyråer som Enkla Begravningsbyrån samarbetar med diskuterar gärna om den bästa lösningen för just dig.
För mer information se gärna denna länk hos Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer: https://www.begravningar.se/information-om-corona-covid-19