Fri rådgivning

Ring 0771-184 000

info@enklabegravningsbyran.se

Enkel Begravning

Enkel begravning – en budgetvänlig ceremoni

En enkel begravning är en ceremoni som hålls med en begränsad budget. Vad som uppfattas som budgetvänligt varierar från person till person.

Det är viktigt att notera att en enkel begravning inte skiljer sig från en påkostad begravning i behandlingen av den avlidne, hämtning och kistläggning sker på samma värdiga sätt oavsett budget. Även innehållet i själva ceremonin i kyrkan eller kapellet är i stort sett densamma. Du kanske väljer att spela musik från CD istället för att ha en solist, du kanske inte har så påkostade blommor.

En billig begravning kan alltså vara lika minnesvärd som en dyrare och priset påverkas inte av om det är en kyrklig eller borgerlig begravning.

Oavsett om det är en dyrare eller billigare begravning, kan du göra ceremonin personlig genom att välja dekorationer, tal och musik som speglar den avlidna personen. En minnesstund efter uppskattas av många, det är ofta då avlägsna släktingar och vänner träffas. Begravningsbyrån ordnar en minnesstund efter dina önskemål men vill du hålla nere kostnaden kan du välja att alla som vill samlas på ett café efter begravningen och var och en betalar för sig.

Om du planerar en enkel begravning med gäster i kyrka eller kapell kan priset vara från cirka 18 000 kronor och uppåt beroende på val av exempelvis kista, blommor och om du väljer dödsannons i papperstidningen eller ej.

Läs mer om våra begravningspaket och planera begravningen med vårt verktyg här:

Exempel på enkel begravning

Enkel kista med bårtäcke

Ett bårtäcke läggs ofta över en enklare kista. Alla församlingar lånar ut bårtäcken och de är ofta unika just för den församlingen, vackert dekorerade.

Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan så ingår allt som präst / officiant som håller i begravningsceremonin, musiker som spelar och kistbärare om det behövs.

Bårtäcke med dekorationer

En kista med bårtäcke kompletteras ofta med blommor runt omkring. De gäster som kommer på begravningen beställer ofta blommor i förväg som begravningsbyråns personal placerar ut runt kistan. Man får dock inte lägga blommor ovanpå bårtäcket.

Om den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan så ingår ändå gravplats, kremering eller jordfästning, vissa transporter och lokal för begravningsceremoni men det är inte säkert att du får välja lokal. Det man kan få betala är vissa kostnader för själva ceremoinin.

Enkel begravning med urna

En enkel begravning med urna är också ett alternativ. Då har kroppen först kremerats och i kyrkan / kapellet har man begravningsakten med urna istället för kista. Det skiljer inte mycket i pris mellan en begravning med kista eller urna då själva kistan alltid behövs för kremeringen.

Begravning med urna istället för kista

Även en begravning med urna kan göras personlig och vacker med blomdekorationer, ljus, foton mm. I kyrkan står urnan framme vid altaret, ofta på ett bord med en vit duk och runt om dekoreras det med blommor. Gästerna kan sedan gå fram under ceremonin och ta ett farväl vid urnan. Ofta sker gravsättningen i anslutning till begravningsceremonin och då går gästerna till graven där urnan sänks ner och ett sista farväl tas vid urngraven.