Ett sista avsked
Du kommer aldrig att ångra att du har varit med på en begravning. Det finns bara ett enda sista avsked och att vara närvarande vid begravningsceremonin är både att hedra den person som avlidit samtidigt som du visar ditt stöd för de närmast anhöriga.
Ofta har man en minnesstund efter begravningen och för att vara med på en sådan ska man alltid anmäla sig. För att vara med på själva ceremonin i kyrkan eller kapellet behöver man inte anmäla sig. En ceremoni i Svenska kyrkans ordning i kyrka eller kapell är offentlig och vem som helst kan komma.
En traditionell begravningsceremoni går till så här
- Du bör anlända senast 15 minuter innan för att kunna hälsa på de närmast sörjande, hänga av dig ytterplagg och hitta en plats i ceremonilokalen. Om du år osäker på var du ska sitta, fråga begravningsbyråns representant som alltid finns tillhands.
- Det är vanligt att man har en ros med sig, en handbukett, som man senare lägger på kistan.
- Kyrkklockorna ringer och ingångsmusik spelas. Det sjungs någon psalm innan prästen/officianten håller ett så kallat griftetal – ett personligt tal om den avlidne.
- Efter bibelläsning och ytterligare någon psalm så är det dags för avskedet: Avskedet går oftast till så att de närmast anhöriga går fram först till kistan (eller urnan om det är en urnceremoni). I tur och ordning lägger man ofta en blomma (så kallad handbukett) och kanske säger några ord till den avlidne. Därefter tar vänner och arbetskamrater vid och gör samma avsked vid kistan. Även barnen är välkomna fram.
- När man gjort sitt avsked så är det vanligt att man bugar för maken/makan som oftast sitter längst fram i lokalen.
- Om det är jordbegravning (dvs om kistan bärs ur från kyrkan och sänks ner i graven) så sker avskedet vid graven. Men då de flesta kremeras så sker ändå avskedet oftast inne i kyrkan/kapellet.
Vill du läsa mer om hur det gå till, klicka här https://www.begravningar.se/att-ordna-begravning/olika-begravningsformer/svenska-kyrkan-kristen-begravning
Kläder
Det vanligaste idag för män är att man bär mörk kostym eller kavaj. Svart slips är alltid korrekt. De som tillhör de närmaste kan även ha vit slips. För kvinnor kan det vara mörkt dräkt, klänning, kjol, byxor, mörka strumpor och en vit scarf. Barn och ungdom kan alltid ha sina finkläder.
Om du inte kan komma till begravningen
Om du inte kan närvara vid ceremonin och minnesstunden kan du ändå hedra och trösta genom att antingen skicka en blomma till begravningen eller skänka en minnesgåva om det informeras om det i dödsannonsen. Du kan oftast sköta dessa ärenden online genom att söka upp den avlidnes minnesrum på familjesidan.se.
Du kan gå ihop med flera vänner och dela på en större bukett. Minnesgåvan kan du också betala online och till begravningsbyrån kommer det då ett så kallat gåvobevis (att jämföra med telegram) som oftast läses upp på minnesstunden och kommer till de anhöriga efter begravningen.